Hoppa till sidans innehåll

Vara Hästsportklubb


Vara HSK är en förening som ska präglas av dess värdegrund baserad på vänskap,delaktighet och demokratiska värden. I Vara HSK ska alla känna att de är välkomna och föreningenskall arbeta integrerande och mot mobbing. Föreningen ska arbeta för att få olika intygsom stärker detta, bland annat säker och trygg förening. Vara HSK har som mål att få tillgång till en modern och funktionell ridsportsanläggning som Vara kommun kan vara stolta att visa upp.

 

På anläggningen vill Vara HSK driva en föredömlig verksamhet för ridsporten baserad på kompetens och kvalitet. Del av den verksamheten är en ridskola för alla med en bred barn- och ungdomsverksamhet samt en utvecklad verksamhet för ryttare med funktionsnedsättning. Ridskoleverksamheten skall baseras på ett respektfullt bemötande och individanpassade lösningar som tillsammans med en bred kompetens och ett välutbildat hästmaterial skall vara ett föredöme inom ridsporten med Svenska Ridsportsförbundets medlemskylt för anläggning och ridskola som stärker det. Ridskolan skall ha en god kundservice och ha som målsättning att leverera över kundens förväntningar. Ridskolan skall välkomna alla ryttare oavsett ålder och mål med sin ridning. Vara HSK vill utöver den terminslagda ridskoleverksamheten erbjuda sommarridskola och ridläger.

 

Utöver detta kommer föreningen erbjuda barnkalas, företagsevent samt samarbeten med närliggande skolor. Anläggningen skall även kunna nyttjas för tävlingsverksamhet, en vinstdrivande verksamhetsom Vara HSK vill utöka. Tävlingar skall hållas i grenar kopplade till Svenska Ridsportsförbundet. Ledord inom tävlingsverksamheten skall vara bemötande, säkerhet samt prestation framför resultat. Varaortens Ryttarförening vill bedriva en tävlingsverksamhetsom är ett föredöme för andra ridklubbar med välorganiserade tävlingar på banor med bra underlag. För att öka bredden inom ridsporten i Vara kommun kommer Vara HSK att arbeta aktivt för ett samarbete med kommunens övriga ridklubbar, för inspirerande möten och kompetensutbyten. Vara HSK skall arbeta för att koppla andra föreningar och verksamheter till anläggningen för att öka bredden ytterligare. Vara HSK ska arbeta för att ständigt öka kompetensen hos bland annat styrelse och personal för att få en utveckling. Vi har varit på besök hos flera klubbar och tagit till oss av vad som är bra och dåligt på deras anläggningar. Vi har också haft flera möten med Västergötlands ridsportförbund som hjälpt oss med planeringen.

 

När vi var på Klövagården hade vi plats för 21 hästar, och 6 ponnyer. Vi hade 2 maneger och 1 paddock. Utifrån dessa erfarenheter och efter behoven som vi tror finns har vi planerat anläggningen. På anläggningen ska finnas plats för cirka 20 ridskolehästar och ponnyer. Det ska också finnas möjlighet för medlemmar att hyra stallplats. Stallet ska vara isolerat men ouppvärmt, med god ventilation. Vattenkoppar och vattenledningar förses med värmekabel för att det inte ska frysa på vintern. Stallet har vi placerat längs med ridhuset för att bekvämt och säkert kunna ansluta till ridbanorna med slussar i båda ändar. I slussarna kan även hästar som kommer utifrån passera in i ridhuset utan att behöva gå igenom stallet. Med denna lösning blir en långsida helt fri från hästar, här kan publik, och ridelever parkera och ha sin ingång säkert till anläggningen. Mitt emellan stallen finns en foderlada, där man förvarar hö, strö, och kraftfoder på bekvämt avstånd till båda stallen. Vi har också planerat en tryckutgödsling, så man kan tippa gödseln i en grop i foderladan. Därifrån trycks den ut till gödselplattan utanför. Manegen har måtten 80 x 27 M, och delas normalt i två med måtten 40 x 27 M. Vi kan alltså ha verksamhet på två maneger samtidigt. Längs ena lånsidan och kortsidan mot cafeterian finns läktare. Hela ridhuset isoleras för behagligare klimat sommar som vinter. När vi har tävlingar kan vi öppna upp så hela ytan används. Vintertid när det inte går att rida fram i paddocken kan vi dela av så en tredjedel är framridning och resten används som tävlingsbana. På ena gavelns undervåning finns entré, omklädningsrum, förråd, sekretariat, toaletter, med mera. På övervåningen har vi vår cafeteria, domarrum, konferens/lektionssal, toaletter, med mera. Paddocken placerar på gaveln, så man kan följa verksamheten där från dommarrummet och cafeterian.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:01

 

Alla som rider på ridskolan måste vara medlemmar + de som har ridhuskort. Medlemsavgiften 2021 är 325:- för junior tom 18 år, och 375:- för senior, vill hela familjen bli medlemmar kostar det 800:-. Är du inte medlem sen tidigare så ska du skicka mail till This is a mailto link där du anger ditt namn, personnummer, adress, mail, och telefonnummer och märker mailet med "Ny medlem". Avgiften skickas på faktura.  

 

"Kul att se den handikappsanpassade anläggningen som Vara Hästsportklubb har byggt upp. Helt fantastisk! Handikappridning handlar om att man ska må bra, det är rehabilitering. Därför är det så himmla kul att se vad ni gör här!" - Felicia Grimmanhag, Elitryttare i PARA-dressyr

Viktig information för dig som besöker anläggningen och ridskolans stallar. Vänligen läs och följ dessa rekomendationer för att förhindra smittspridning. 

 

Genom medlemskapet i Vara Hästsportklubb får du en olycksfallsförsäkring genom Svenska Ridsportförbundet.

Postadress:
Vara Hästsportklubb
Naum Blankgården 2
53494 Vara

Besöksadress:
Naum Blankgården 2
53494 Vara

Kontakt:
Tel: 0728597194
E-post: This is a mailto link

Se all info